VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR!



mandag 11. mars 2013

12 dager drektig?

Tenk om vi kunne hatt like mye sol om sommeren som på vinteren! Vi har hatt utrolig mye fint vær de siste ukene, sol fra klar himmel.
Det har blitt mange skiturer på Haddelandsheia. Kaisa storkoser seg på tur,- men hun har satt ned tempoet etter endt løpetid. Jeg velger jo å tro at nettopp det tyder på små bebiser, men alle hunder går gjennom hormonelle endringer etter løpetid, drektig eller ei.

Men om hun nå skulle være drektig, hva skjer med fostrene nå? Har det blitt noen foster?

Eggene hos hund må gjennomgå celledeling før de kan befruktes. Etter befruktningen fortsetter celledelingen i egglederen. Delingen tar ca 8-12 dager, forsteremnet består da av 16 celler, og på den størrelsen føres det inn i livmoren. Inne i livmoren fortsetter celledelingen. På denne tiden flyter forsteremnet omkring, det er ikke festet til livmorveggen ennå.
Etter ca 3 uker (17-22 dager) er forsteremnene omtrent 1 cm lange, og kan minne litt om en liten fisk i utseende. De er nå fordelt likt i to livmorhorn, og begynner å feste seg i livmorveggen.
 
Fosteremnene flyter mye sannsynlig omkring i livmoren til Kaisa siden det i skrivende stund er tolv dager siden paring. Det er ikke lenge til de skal feste seg i livmorveggen. Når så skjer er det ikke uvanlig at hunden kan bli litt småkvalm og få nedsatt matlyst. Nå har Kaisa en voldsom appetitt, noe som heller ikke er uvanlig på dette stadiet. 
Spennende tider!
Det er viktig at Kaisa holder seg i fint hold under drektigheten. Hun skal derfor fores og mosjoneres som normalt. Likevel, jeg drar henne ikke med på de største anstrengelser nå. Det er viktig at hunden ikke utsettes for unødendig mye stress i perioden da eggene fester seg i livmorhornene. Og som den hønemor og myrsnipe jeg er så skal jeg selvsagt sørge for etter beste evne at så ikke skjer!
 
Jeg klarer dessverre ikke å laste opp bilder, den er litt krøllete til tider den blogspoten. Håper det bedrer seg til neste innlegg :)
 
 

1 kommentar: