VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR!



fredag 24. mai 2013

3 uker!

3 uker, en ny epoke begynner i livet til valpene: Sosialiseringsperioden!
Dette er en viktig periode i valpenes liv, ja, den viktigste i en hunds liv!
Vi regner denne perioden fra 3- ca 12 ukers alder. Perioden er ikke ferdig når den reiser fra oss!! Hele livet kan hunden sosialiseres og miljøtrenes på mange ting, men det er nå i de første ukene at det er helt nødvendig og avgjørende med preging på hunder, mennesker, miljø osv.
De kan ikke isoleres fra alt og alle i 8 uker.
Valpene skal lære at de er hunder, - ikke katter eller sauer..:) Peridoen fra 3 - 8 uker kalles også for pregningsperioden. Den får tilhørighet til arten und gjennom sine kullsøsken, sin mor og gjerne andre hunder.
Den skal også preges på menensker! Det er derfor viktig at den får oppleve kontakt med mennesker hver dag. Hver og en må oppleve alenekontakt med mennesker. Jeg må håndtere dem, kose og snakke. Kjenne på hele valpen, la den få litt tid med et menneske helt alene. Hver dag. Nye mennesker kan nå få komme på besøk, sitte inne hos valpene. La dem snuse og oppleve.
Nå må de få oppleve verden utenfor valpekassa. Komme inn i stua, andre lyder. TV og støvsuger.....gryter som ramler.....latter og stemmer. Få komme ut, kjenne ulike underlag. Gress og grus. Mold og brostein. Smake og kjenne. Kjøre bil. Oppleve!
Men ikke alt på en dag, og ikke hele tiden. De må selvsagt få all den tid de trenger til å sove. Og spise/amme. Og de sover MYE!! Det vil de også gjøre etter at den har reist fra meg. Og det SKAL den få lov til! (Valper må lade batterier...)
 Leken blir mer og mer heftig, fortsatt er det bare såvidt de treffer hverandre med munnen sin, men snart blir den mer intens. Da kommer det smertepip og den viktige læringen av bitehemming begynner.
Jeg avventer litt med å ta dem ut, synes det er best at de har blitt fire uker. Men kommer selvsagt ann på været.
 Første steg er å få komme inn i stua. Sitte på et fang og se på TV. Det er en stoooor opplevelse for en liten valp! Når det blir for skummelt så krummer de potene og spenner muskler. Men det skal ikke mye tilvenning til før de setter umåtelig pris på å spankulere rundt i fremmede omgivelse. Og etter fem minutter er de så trøtte så trøtte:)
Jo, det blir mer og mer travelt, og mer og mer morro!
I dag fikk de to måltider mat, i morgen øker jeg til tre. De hiver seg over blandingen, utrolig ivrige alle mann! De mest glupskne sovnet straks etterpå, sprekkmette. Andre bruker lengre tid på å slikke i seg, men i dag fikk alle spise til de var fornøyde.
her er en liten filmsnutt fra beguvenheten!
 
Bordskikken er ikke helt på plass enda...
Denne tispa tok seg godt til rette i matfatet:)
 
 
 
Jeg hadde håpet og trodd Kaisa ville slike dem reine etterpå.- men der gikk visst grensen for pålagte oppgaver. Men hun slikket mer enn gjerne tallerkenen....
Etter mat hadde noen krefter til litt leik en stakket stund:
 
 
Jeg har merket tispene med grønt, har ærlig talt problemer med å se forskjell, de er rimelig like fortsatt. Men nå er de grønne på hale, bakpart, nakke og fot. Hannene skal bli blå. Jeg skal prøve å få tatt et bilde av dem en og en, men  det blir nok ikke i utstilt possisjon-enda.
I morgen er det tid for ny markkur. Jeg håper ikke det skaper urolige mager nå som de er så fine og faste.
I dag har jeg hatt en "kjapp" tur til Kristiansand og handlet inn mer hundefor. OG, alle navnene er på plass!!! Så i løpet av helga blir de registrert i NKK, godt å ha det i boks!
 
De fantastiske valpene skal hete, og bo:
Bonzo skal til  Hammerfest.
Lucas skal til Stavanger.
Mozart til Sarpsborg.
Og de grønne jentene:
Mira flytter til Lindesnes.
Sasja til Eiken!!!
Cita til Larvik.
Og Zera til Lillehammer.
 
Hvem som er hvem..tja...det er ikke helt klart nei.Men det er flott å ha noen navn i hodet når vi holder på med dem!
Da må du ha ei fin helg, håper du får sol og varme:)
 
 

2 kommentarer:

  1. Takk for fantastisk innlegg, med en herlig video - hahaha, dette gjorde hele helgen vår;) De er bare så skjønne. Fine navn folk har valgt og, kjekt å vite:)

    God helg fra Stavanger! :)
    Thomas & Charlotte.

    SvarSlett
  2. Så fine navn!! Fantastisk å få følge med på denne måten - filmen må vente til vi kommer hjem - nettet på hytta er lite samarbeidsvillig - gleder oss til å se! Ha ei flott helg, etter mange, varme dager her er det nå luevær i midnattsolens land (",)
    Amund, Arvid og Sissel

    SvarSlett